Saturday, June 25, 2011

Entry berbalas ..aku rindu kamo...

Assalamualaikum.


I'm here to commenting because of my picxa are there, I mean HERE. yes! thats my old pic. agak kurus walaupun gemok berbanding sekarang yang sangat gemok. 

Adab berkawan. baik bila berdua. bila di tambah lagi 1, mula la ada yang tak kena. Sebabnya boleh buat rotation kutuk-kutuk. Oh! sungguh tidak faham.

Mula nak bawak mulut. yes! mulut wajib bawak sebab melekat. Maksud bawak mulut disini adalah suka kata belakang. 

Contohnya:
Bila A dan B berjumpa. ha, mampos la kau C. kena kutuk kaw2. Apa C buat suma tak kena. C tak sporting sebab tak boleh keluar malam-malam. C ni kan kalau cakap ikut sedap mulut dia ja. C ni bla bla bla. Yes! mereka perfect!

Bila A dan C berjumpa. Wah! kemain A cakap baik je dgn C. A pura-pura suci pijak semut tak mati. dan begitu juga lah dgn B kalau jmpa C. Padahal korang tak suka C kan? Kenapa tak cakap dengan dia terus? Perlu ke kutuk belakang? Oh, betul la orang tak tawu sebab A dengan B ja time tu. Awak silap sayang, Allah maha segalanya. 

Bila dating reramai then tiba-tiba salah sorang tak boleh join. Mati la kau, sapa suruh kau tak join. Lepas ni segala chapter kau terlepas. Kau wajib duduk diam-diam. Bila borak gelak-gelak suma. "eh, korang borak ape?" jawabnya " ko tak tawu dah la, ko tak de time tu". Sadis~ Hang dok buat emo pa wey? Aku manusia yang ada perasaan. Terima kasih.

Kalau macam ni la kan. Better tak payah nak berkawan. Hipokrik. Depan je baik. Belakang? oke, emo lagi sekali.

Pesanan untuk semua termasuk saya sendiri, untuk menjadi sahabat sejati kita mestilah:

1) Jangan jatuhkan kawan kalau kita nak berada di atas sekalipun. Tolong jangan tolak orang. Faham?

2) Perlu menghargai kalau nak rasa di hargai. Paling lemah sekali bab ni la. Tak reti nak hargai orang. Maaf la.

3) Tidak perlu menyatakan ketidak puas hatian kepada rakan lain. Elok lah kiranya face to face dengan individu yang awak tak puas hati. Sekurang-kurangnya individu tersebut tawu apa salahnya.

4) Kalau la tak suka atau jeles atau sakit hati atau rasa macam nak lebih dari seseorang tu. Jangan la p reka cerita dongeng kat orang lain.

5) Jangan selalu mengaggap apa yang kita buat tu semuanya betul. Cuba terima pendapat orang.

6) Yang paling penting. SETIAKAWAN. Faham? 

Be nice to me and i'll be very very nice to you. Saya tegur segala pelusuk manusia dalam dunia even mamak alfa sekalipun. Saya sangat suka berkawan tambah-tambah lagi dengan orang yang selalu duduk sorang-sorang. Saya gembira bila tengok kawan-kawan saya ketawa. Tapi SAYA SANGAT TIDAK SUKA KALAU SAYA TEGUR TAPI ORANG BUAT MACAM SAYA CAKAP DENGAN KERBAU TEPI LOMBONG! dan SAYA SANGAT TIDAK SUKA BILA KAWAN YANG SAYA ANGGAP KAWAN BAIK DATANG NAK MAKAN TAPI DUDUK MEJA ASING SEBAB ADA KAWAN LAIN NAK DATANG! Eh nak tanya. Dia bukan kawan saya jugak eh?  Saya sangat terasa oke. Awak berjaya buat saya sakit hati. Terima kasih.

Ya, I'm not perfect. I cant pretend to be. But before you start pointing your finger, please make sure that your hands are clean. Setiap yang berlaku pasti ada sebab. Cuba betulkan diri sendiri sebelum cari kesalahan orang. 

To all my dearest friend especially Chepet, thanks sebab rasa ingin pertikaikan   hal ni. Sama-sama kita betulkan. 


Apa erti kawan ?
Jika tidak suka menolong .
Apa erti kawan ?
Jika asyik bermasam muka .
Apa erti kawan ?
Jika kejujurannya dipertikaikan .
Apa erti kawan ?
Jika tiada rasa sayang .
Apa erti kawan ?
Jika tiada belas kasihan .
Apa erti kawan ?
Jika kebaikan tidak dinilai .
Apa erti kawan ?
Jika diri tiada teman .

Thanks for reading.

8 comments:

Red said...

kamu yang tengah tengah, kan.? :)

ieda CUMA said...

@ Red
oh tak la. she is my friend yg dr dulu org ckp sama.. padahal tak sama pon.. saya baju purple.. =)

Apih El Nino said...

Pic first sekali, tudung yg kiri tu style baru ke? Siap ada pacak-pacak tu. Hehe.

ieda CUMA said...

@Apih El Nino
hahaha.. itu pokok hiasan kt blkg la.. baru prasan..

ariph™ said...

perghhh~ terasa kot kalo jadi mcm ni

"DATANG NAK MAKAN TAPI DUDUK MEJA ASING SEBAB ADA KAWAN LAIN NAK DATANG!"

layan fair n square dah la. x yah nak tunjuk sgt yang kawan dia lagi sorang tu lagi bagus... zzz =="

ieda CUMA said...

@ariph™
tawu x pe. mcm xde adap pon ade. tp apakan daya. dia pikir dia bagus!
masalahnya kwn yg nk dtg tu kwn ieda gak n kwn tu kenal dgn ieda lg lama dr kenal dia.

ini la contoh kwn yg suka pecah belahkan kawan. Nampak sangat! terang-terangan kot.

mR cHeP3t said...

..bilew baca mcm terasa bnyak lak...erm..nak2 lagi tercatat nama sendiri...erm...pk la sedia undur diri demi persahabatan ieda erk...opp yg pasal makan table lain tu erk..ingat2 lupa lak..kalau x silap mula2 dok depan pastu pindah dok belakang...yup...kurang minat la nak lepak depan..coz..kurang selala..tu pasal la ajak dorang pundah belakang..dan xpernah lak terasa yg nak naik keatas tapi tolak orang....SAYA SEDIA UNDUR DIRI....

ieda CUMA said...

@mR cHeP3t
tlg cuba paham sblom komen. nama chepet di mention last sekali sbgai pghargaan sbb chepet da bangkitkn hal ni. yg lain diam je. tak bermaksud suma 2 tuju kat chepet. terang2 kot ieda tulis "Pesanan untuk semua termasuk saya sendiri" nampak x? semua kan?

ieda cuma mnjwb pertnyaan chepet kt blog.

ckp kat org lain tp org lain pulak nk trasa. tak paham tol la.

Lantak lah. yg pnting sy tawu apa yg sy buat. mgkin black, ct , yana n feza tawu natang ni tujukan utk sp.

Malas nk ckp byk. Psanan trakhir. TOLONG BACA DAN FAHAMKAN. JGN NAK TRASA SGT KALAU X BUAT. CHOW!

Awak click, ieda click balik oke?